Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Let Get Started

Posted: March 19, 2011 in Uncategorized

Nk Buat Blog Apa????

Ramai sekarang ni aku tengk org yang ada blog ni cita pasal diri sendiri. xsalah pon cita pasal diri sendiri dalam blog tp sekarang ni aku nk ajar mcm mana nk buat blog yang bukan kawn2 ja bleh tengk tp 1 dunia akan search dan masuk blog korang. Contohnya korang tengk blog dia ni  http://www.food-dehydrator-pro.com/ dia cita pasal fungsi periuk je pon tp korang tahu xkalau org 1 dunia cari keyword yang sama kt google, akan jump org ni puny blog dulu and kalau korang click iklan2 yang org ni letak kt blog dia akan dpat duet….

Jadi kalau korang buat blog pasal diri sendiri iklan yang korang nk letak kt tepi2 xbersangkut paut dengan blog korang mcm maner org nk click kt situ..???huhuhuhu…

Memilih Topic Blog

Mcm yang aku cakap tadi xsalah nk pilih topic apa pon TETAPI sekarang ni kita kena pilih tajuk blog yang boleh mendatangkan keuntungan. So nk pilih topic apa.???

a) Hobi: buat la pasal hobi korang, hobi tangkap gambar ke? hobi memancing ke? jgn hobi pelik2 dah la hobi yang ada      market.

b) Benda yang korang BELI: senang ja tengk kt keliling umah or bilik korang benda apa yang korang beli. JANGAN buat pasal benda yang korang beli kt pasar basah or kedai runcit pulak. pandai2 la PK…

c) Benda yang korang pakai Hari2: emM..korang ada PET? Korang ada anak? ha tangk la benda yang diorg pkai hari2 pon bleh jugk buat topic…

Jadi topic2 ni semua korang akan letak iklan2 kt tepi yang berkaitan baru la org click untuk cari lebih lanjut kalau bleh buat la blog bahasa international sebb kita nk blog kita di view satu dunia. Product or service yang kita promote kt blog kita 2 mesti ada affiliate buss. So nant kalau org click link dan beli dari kita puny blog so dpt ler duet….

Next lesson: KEYWORD SEARCH…..

Setelah mendapat TOPIC apa yang korang nk buat, kena la buat pulak keyword search untuk topic 2. Keyword search ni penting untuk buat website atau blog, sebb kalau xbuat ni susah la korang nk dapat target market korang dan mcm mana korang nak bagi website korang ada kt page NO.1 kt google and dpt ranking NO1 kt google.

Contohnya korang buat website atau blog pasal “SHOE” kasut tp korang kena tahu org skrg ni google nk cari kasut apa? kasut kawin ka?kasut jalan2 ka?kasut sukan ke? so pentingnya keyword search ni..MASUK LINK KT BWH NI>>>>>

Free Tool call Google AdWords

#1. Masukan topic yang korang nk search. Ikot contoh diatas kita pilih “shoe”, kasut.

#2. Masuk advance options; pilih all countries..sebb kita nk tengk ada x org google keyword kita 2…

Lepaz 2…….

#1. korang kena tick kt [Exact] sebb kita nk cari perkataan shoe saja.

#2. Korang bleh tengk la keyword2 lain yang diaorg cari berkaitan ngn “shoe” bagi korang idea nk buat website or blog berkaitan apa. PENTING sebb Google cari keyword bukn no. so korang bleh letak website or blog korang ikot keyword yang org cari..

#3. Global Montly Search, kt cni la korang akan tahu sebulan banyak maner org search keyword yang korang nk buat 2. Dia puny search akan berubah tp ni keyword setiap bulan so mesti ada org search.

Jadi sekarg korang tengk “Shoe” saje exact word ada 60,500 org seach setiap bulan cari kasut kt tenet ni..dalam 60K xkan xde seribu org yang beli online kot..??? Tp apa yang kita nk cari sekarang bukn ayat yang pendek2 macm “shoe”.Kalau korang scroll bawh lagi kt keyword, korang bleh tengh la ayat2 lain berkaitan ngn shoe..so skrg ni kita nk ambk ayat yang panjang sebb lagi panjang ayat lagi kurang kita puny competition….

Lepas ni kita tengk mcm mana keywords yang korang cari bleh buat $$$$

Kenapa Buat Blog?

Posted: March 15, 2011 in Uncategorized

Hola…

Sebenarnya aku pon xminat nk buat blog ni sebb aku ni x la pandai sangt bab2 technologi ni, tp lepas aku jump yang blog ni buat buat income walaupown x banyk tp bak kata org tua2 sikit2 lama jadi bukit 2 yg aku nk testing jugk buat blog ni.

Menurut kajian 85% pengguna internet melakukan transaksi belian diatas talian <<< betoi ka apa aku translate ni hahaha… jap ni link dia korang baca la sendiri kalau ada masa. http://www.ecommercetimes.com/story/3440.html

Ini link yg cita knp org lebih suka shooping secara online : http://www.useit.com/alertbox/990207.html

Jadi tergerak la hati aku nk buat blog ni mana la tahu kot2 bleh jadi jutawan internet. Senang pon senang dok kt umah layan tenet ja hari2. Lagi 1 yg ni xpayah survey pon just eyes observation korang tengk la zaman sekarg ni semua org online tenet pkai handphone la, pkai laptop la, pkai iPAd la dan mcm2 lagi diaorg pkai nk online tenet ni jadi ada logik jugk aku start cari mcm mana nk kaya pkai tenet ni dr online FB tp duet dok abiz jugk…

Aku dah lama dah cari dan kaji benda2 ni tapi disebabkan aku xpandai sangt semua sekerat jalan ja. 1st benda yang aku try adalah FOREX. Mesti korang pernah dgr menatang 2 kan, ada kata haram la ada kata xharam la aku pown xtahu. Tp aku xmain LIVE acc. sebb takot nant duet abiz maklumlah student mane la nk ada duet. FOREX ni susah mcm2 nk kena ambik tau dari dia puny sofware la Robot la apa la banyk sangt samp la ke pekembangan dunia masa kini pon kena ambk tau jugk. Tapi GAGAL…..

Second aku cuba yang PPC = Pay Per Click yang kena tengk iklan bodo samp 1 minit lebih then ckp bleh dpt duet haram penipu ja xdpt duet pon. Iklan dia download xabis2 tah ape2 ja. Bukan senang nk senang..GAGAL….

Banyk la benda aku try mau 80 mukasurat ni jap G. Then ni project terbaru aku belajar buat blog bleh kaya so aku nk share la bagi sama2 bleh belajaq n kaya pon sama2..mari mencuba….

Mengantuk pulak sambung esok je la…..

Syafiq Ridzuan

Posted: March 15, 2011 in Uncategorized

Hello.

Akhirnya, ada jugk blog aku ni. Susah btoi nk karang memang xdak jiwa karyawan dlm diri aku ni. Nk tulis bahasa melayu ka nk tulis bahasa inggeris pon xtahu…Kalau nk tulis bahasa inggeris susah sikit la sebb aku ni all bombastic word or sentences terror tp bab spelling ni lemah cikit.Dr dulu dok cari solution mcm mana nk mengeja dgn terror.Semua benda aku dah buat baca paper org putih, baca novel org putih hafal lagu org putih tp x improve2 pown spelling aku ni.

Susah betoi pkai wordpress ni nk download editor pown xtahu mcm mnr ni??? macm mnr nk buat benda ni double spacing pas 2 mcm mnr nk adjust font dia. 2 la gatai sangt nk buat blog ni tp buta technologi. hahahahha….Tp jgn risau aku akan tetap masterkan jugk wordpress ni sebb aku ada benda nk share ngn kawn2 aku dan jugk sape2 jerw yg nk menambah ilmu pengetahuan.

Itu je la buat waktu ni nk p google or check youtube jap mcm mnr nk edit2 kt wordpress ni…

BooBye…..