Let Get Started

Posted: March 19, 2011 in Uncategorized

Nk Buat Blog Apa????

Ramai sekarang ni aku tengk org yang ada blog ni cita pasal diri sendiri. xsalah pon cita pasal diri sendiri dalam blog tp sekarang ni aku nk ajar mcm mana nk buat blog yang bukan kawn2 ja bleh tengk tp 1 dunia akan search dan masuk blog korang. Contohnya korang tengk blog dia ni  http://www.food-dehydrator-pro.com/ dia cita pasal fungsi periuk je pon tp korang tahu xkalau org 1 dunia cari keyword yang sama kt google, akan jump org ni puny blog dulu and kalau korang click iklan2 yang org ni letak kt blog dia akan dpat duet….

Jadi kalau korang buat blog pasal diri sendiri iklan yang korang nk letak kt tepi2 xbersangkut paut dengan blog korang mcm maner org nk click kt situ..???huhuhuhu…

Memilih Topic Blog

Mcm yang aku cakap tadi xsalah nk pilih topic apa pon TETAPI sekarang ni kita kena pilih tajuk blog yang boleh mendatangkan keuntungan. So nk pilih topic apa.???

a) Hobi: buat la pasal hobi korang, hobi tangkap gambar ke? hobi memancing ke? jgn hobi pelik2 dah la hobi yang ada      market.

b) Benda yang korang BELI: senang ja tengk kt keliling umah or bilik korang benda apa yang korang beli. JANGAN buat pasal benda yang korang beli kt pasar basah or kedai runcit pulak. pandai2 la PK…

c) Benda yang korang pakai Hari2: emM..korang ada PET? Korang ada anak? ha tangk la benda yang diorg pkai hari2 pon bleh jugk buat topic…

Jadi topic2 ni semua korang akan letak iklan2 kt tepi yang berkaitan baru la org click untuk cari lebih lanjut kalau bleh buat la blog bahasa international sebb kita nk blog kita di view satu dunia. Product or service yang kita promote kt blog kita 2 mesti ada affiliate buss. So nant kalau org click link dan beli dari kita puny blog so dpt ler duet….

Next lesson: KEYWORD SEARCH…..

Setelah mendapat TOPIC apa yang korang nk buat, kena la buat pulak keyword search untuk topic 2. Keyword search ni penting untuk buat website atau blog, sebb kalau xbuat ni susah la korang nk dapat target market korang dan mcm mana korang nak bagi website korang ada kt page NO.1 kt google and dpt ranking NO1 kt google.

Contohnya korang buat website atau blog pasal “SHOE” kasut tp korang kena tahu org skrg ni google nk cari kasut apa? kasut kawin ka?kasut jalan2 ka?kasut sukan ke? so pentingnya keyword search ni..MASUK LINK KT BWH NI>>>>>

Free Tool call Google AdWords

#1. Masukan topic yang korang nk search. Ikot contoh diatas kita pilih “shoe”, kasut.

#2. Masuk advance options; pilih all countries..sebb kita nk tengk ada x org google keyword kita 2…

Lepaz 2…….

#1. korang kena tick kt [Exact] sebb kita nk cari perkataan shoe saja.

#2. Korang bleh tengk la keyword2 lain yang diaorg cari berkaitan ngn “shoe” bagi korang idea nk buat website or blog berkaitan apa. PENTING sebb Google cari keyword bukn no. so korang bleh letak website or blog korang ikot keyword yang org cari..

#3. Global Montly Search, kt cni la korang akan tahu sebulan banyak maner org search keyword yang korang nk buat 2. Dia puny search akan berubah tp ni keyword setiap bulan so mesti ada org search.

Jadi sekarg korang tengk “Shoe” saje exact word ada 60,500 org seach setiap bulan cari kasut kt tenet ni..dalam 60K xkan xde seribu org yang beli online kot..??? Tp apa yang kita nk cari sekarang bukn ayat yang pendek2 macm “shoe”.Kalau korang scroll bawh lagi kt keyword, korang bleh tengh la ayat2 lain berkaitan ngn shoe..so skrg ni kita nk ambk ayat yang panjang sebb lagi panjang ayat lagi kurang kita puny competition….

Lepas ni kita tengk mcm mana keywords yang korang cari bleh buat $$$$

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s